fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

Ny radio i Volvo Amazon

by on Jul.15, 2011, under Volvo Amazon


This text is unfortunately not available as PDF download in English. Denna text finns tyvärr inte som PDF.

Ny radio i Volvo Amazon

Jag hade sedan tidigare en Blaupunkt-radio från 1974 som i och för sig fungerade, men endast 2-3 minuter i stöten och med ganska skakig FM-mottagning. Valet på ersättare föll på Custom Autosounds modell USA-630, vilken finns att köpa via bl.a. VP Autoparts. Den har inte fjärrkontroll, vilket konkurrerande modell från RetroSound har, men väl USB-ingång, kontroll av CD-växlare alt. iPod-interface (samma anslutning, dvs. ej samtidigt, båda är tillval) samt en del andra anslutningar. Manualen innehåller uppgifter om vilka, samt också ett enkelt elschema.

Installationen av själva enheten är ganska enkel. Min morbror hade 1974 fått ta upp hålet lite för den där Blaupunkt-radion, varför jag fick använda medföljande svarta gummilist runtom (se bilder nedan). Möjligen passar USA-630 i standardhålet för radion i Volvo Amazon (modellen jag köpte av VP Autoparts var märkt “VOLVO” på undersidan), men jag hade alltså inte möjlighet att testa det. Det medföljer ett stag att fästa mellan radions bakkant och torpeden och man uppmanas att fästa detta stag annars gäller inte garantin på radion. Det medföljer både svarta och kromade reglageknoppar (allt i 100% plast). Jag valde en kombo (se bilder), men det medföljde ingen frontplåt. Anslutningar är mot batteriets plus respektive minus samt till tändningen, antenn och högtalare. Själva kvaliteten på produkten känns lite plastig och motsvarar inte de förväntningar som följer av det prisläge VP Autoparts har valt (modellen kostar 2700kr), men det kryllar ju heller inte av (billigare) alternativ. Radion från RetroSound är ännu dyrare.

Så här ser det ut i min bil:

Själva USB-anslutningen är högintressant för min del då jag föredrar detta framför en CD-växlare (överhuvudtaget känns CD lite 90-tal, gör det inte det? – Det är väl mest äldre människor som håller sig med CD-skivor… 😉 ). Det finns som sagt en iPod-adapter att köpa till, men för mig duger USB alldeles utmärkt. Med i kartongen ligger dessutom en USB-sticka på 256MB på vilken det ligger dels intalade användarinstruktioner och dels lite musik. Duger för att testa med. USB-anslutningen är förresten endast en ingång – jag testade att ladda min iPhone mot USB-anslutningen och det funkar inte.

Jag har ett tunnelfack med 60mm bilklocka och hittade på Kjell & Co ett passande (tyckte jag) USB-uttag. Artikelnummer 98-605. 99kr. 2m kabel. USB 2.0. Perfekt. Skar bort lite krams bakpå kontakten, tog upp ett hål i tunnelfacket och limmade med epoxy (kontaktlim håller ej). Resultat enligt nedan:

Jag tyckte slutresultatet blev ganska bra. Jag saknar dock en frontplåt och är på jakt efter en sådan, helst svart. Alternativet hade kanske varit att låta renovera den gamla Blaupunkt-radion men med USA-630 har jag helt ny elektronik med rätt 60-tals look.

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!


:, ,

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives