Precis som med allting annat går det att nörda ner sig precis hur djupt som helst inom ämnena bildäck och fälgar. Jag kan ingenting om något av dem, men jag inser vikten av att åka på bra däck även i en bil som kanske inte rullar mer än 100-200 mil om året. Kort efter att jag kört hem min Amazon våren 2001 bytte jag de gamla däcken mot nya. Jag hade inget val. De gamla däcken var grå och alldeles stela. Aldrig i livet att de hade gått genom besiktningen. I farten blev det vad gummiverkstan i Åkersberga rekommenderade: Michelin XZX i dimensionen 165SR15. En väldigt bra rekommendation. Det är bra däck och jag åkte med dem i nästan 20 år. Med original bicepsservo är dimensionen helt rimlig men med servostyrning finns utrymme för någonting bredare, mindre cykelhjulsaktigt och som ger bättre väghållning. Bättre grepp helt enkelt.
Kort efter det att renoveringen av min Amazon var klar våren 2020 fick jag feeling för däck med vit rand, trots att det egentligen inte ska vara det på Amazon efter årsmodell 1964. Det är egentligen bara just årsmodelI 1964 som en har vit rand, tidigare årsmodeller (1957-1963) har vit sida. I kombination med en önskan om bredare däck föll valet på Vitour Galaxy R1 i dimensionen 205/70R15. De passar inte på originalfälgarna (4Jx15″) men man kunde köpa däcken monterade och balanserade på nytillverkade 5,5×15″ fälgar Made in China. V-Wheels Templar Silver heter de.


Här ovan med original navkapslar och hjulringar (“snobbringar”) i rostfritt. Fram blir avståndet mellan däck och skärmkant väldigt litet, mindre än 10 mm. Med innerskärmar från Lokari måste dessa anpassas för att tillåta fullt rattutslag, annars tar det i, men det är liksom inte det som är grejen. Grejen är det där med avståndet till framskärmen: det är läskigt litet. Bak passar de helt perfekt (även med innerskärmar) och fyller ut hjulhusen exemplariskt bra, en detalj som många också kommenterar på bilträffar.
Min bil är inte sänkt (jag har redan kommit ur puberteten). Jag är lång (189 cm) och Volvo Amazon är tillräckligt låg som den är. Ändrar man storleken på däck och fälg så kan även bilens höjd påverkas och det brukar man känna direkt.
På bilderna ovan är den blå skyddsfilmen som täcker den vita randen vid leverans precis borttvättad, det är därför det är blött på golvet. Randen är verkligen vit men det var den tyvärr inte särskilt länge. Jag har testat de flesta tips och de flesta produkter som finns på marknaden för att bibehålla den vita färgen, inklusive Svinto, men jag lyckades aldrig med det. Istället antog den ganska snabbt en matt, daskig och diarrébrun färg på alla fyra däcken. Den bästa teorin kring varför är förmodligen den om att tillverkaren helt enkelt målat för tunt och att det svarta gummit tränger igenom färgen efter ett tag. Jag reklamerade däcken (jag kände starkt att jag trots allt hade köpt däck med VIT rand) och fick nya på garantin. Men samma sak hände ganska snart igen.


Innan man byter hjul till en annan dimension bör man lägga ett par minuter på att räkna igenom vad som händer. Hur mycket större blir de nya hjulen? Får de plats i hjulhusen? Kan du svänga utan att det tar i vid fullt rattutslag? Hur påverkar hjulen bilens höjdmått? Vad händer med spårvidden? Hur pass väl stämmer hastighetsmätaren efter att du bytt? Om vi utgår från däckens dimension – t.ex. 205/70R15 – så står R för radialdäck och 15 är fälgens diameter i tum (“), alltså vilken fälgstorlek som däcken passar på. Amazon har 15″-fälgar och en tum är 25,4 mm, så fälgens diameter är 25,4 x 15″ = 381 mm. 205 är bredden i mm och 70 betyder att profilen (alltså höjden på däcket) är 70% av bredden, dvs. 205 mm x 0,7 = 143,5 mm. Däcket är ju runt så för att räkna ut hjulets diameter så får man ta med två profiler plus fälgens diameter: 143,5 mm + 25,4 x 15” + 143,5 mm = 668 mm. Multiplicerar man detta med π (3,14) så får man att hjulets omkrets blir 2 097,52 mm, dvs ett varv på hjulen betyder att bilen har förflyttat sig lite drygt två meter.
Originaldäcken hade dimensionen 165SR15 vilket är en dimension som inte tillverkas längre men som motsvarar 165/82R15. Utför man samma räkneövning som ovan får man diametern till 652 mm och omkretsen till 2 046,02 mm. Det är skillnaden i omkrets vi vill åt, för det är det som påverkar hur du ska tolka vad som står på hastighetsmätaren. Skillnaden här blir +2,5%, vilket är OK. Tillåten avvikelse är ±5%. Kör du med de nya däcken så att hastighetsmätaren visar 70 km/h så går det i själva verket i knappt 72 km/h därför att varje varv på hjulen förflyttar bilen en längre sträcka än tidigare. Det kan vara bra att veta.
Hur blir det på höjden då? Skillnaden i höjdled är skillnaden i radien på hjulen, dvs 668/2 – 652/2 = 8 mm. Nästan 1 cm. Det är tillräckligt mycket för att du tydligt ska känna skillnaden när du sätter dig i bilen.
De börjar bli svåra att få tag på nu, men efter en del sökande och genom kontakter fick jag till slut tag på en uppsättning fälgar från tyska Kronprinz (KpZ) i dimensionen 5,5Jx15″ och med datumstämplar 1968-1969. Sånt är viktigt. Säljaren befann sig i Odense men frakt gick att ordna. Fälgarna var i helt OK bruksskick men med tanke på att jag ville montera nya däck på dem och med tanke på att jag egentligen inte visste någonting alls om skicket på dem (var de skeva? är de ens runda?) så lämnade jag in dem för renovering hos Intera nere i Länna. De är bäst i stan. De ville ha fyra veckor på sig, det tog fem men resultatet blev nyskick. Exemplariskt.
Kronprinz tillverkade två olika varianter av fälgar till Volvo Amazon, PV 544 och P1800. Den ena varianten kallas 6134B (Volvo detaljnummer 613014) och den andra 6136B (Volvo detaljnummer 613017). De skiljer sig främst genom att de har olika inpressningsmått, ET. ET-mått, efter tyskans Einpreβtiefe, är ett mått som används för att beskriva hur långt in eller ut en fälg sitter i förhållande till bilens hjulhus. Det är avståndet mellan fälgens anliggningsyta (där fälgen möter navet på bilen) och fälgens mittlinje (den linje som går rakt genom mitten av fälgens bredd), och är ett väldigt viktig mått för att säkerställa att fälgen passar korrekt på bilen och inte påverkar köregenskaper, hjulupphängning eller bromsar. Ett felaktigt ET-mått kan leda till sämre väghållning, ojämnt däckslitage, att däcken tar i skärmkanterna eller fjädringen och/eller påverka styrning och hjulupphängning. ET-måttet påverkar även bilens spårvidd.
Volvo själva kommenterade dessa båda fälgar med att kunderna nog föredrog 6134B givet just ET-måttet (de sticker ut mer) men att 6136B var ett bra mellanting mellan orginalfälgarna och 6134B.

Vi ser i tabellen ovan från KpZ att 6136B har ET 15 mm medan 6134B har 5 mm. V-Wheels fälgarna hade ET 0 mm, så det kommer skilja sig lite på så sätt att KpZ hamnar längre (15 respektive 5 mm) in mot bilen. ET 0 sticker ut mer.
Volvo Amazon har en spårvidd på 1 315 mm i alla sina utföranden och fälgarna från fabrik har ET 25 mm. En annan fälg med ET 15 mm betyder därmed en skillnad på 10 mm (= 25 mm – 15 mm) per hjul eller 20 mm totalt eftersom vi i regel kör med två hjul per hjulaxel. Med KpZ 6136B ökar med andra ord spårvidden från 1315 mm till 1335 mm. På samma sätt med 6134B: här är ET 5 mm och skillnaden mot original blir totalt 40 mm och spårvidden blir då 1355 mm.
Bra däck kan skilja sig otroligt mycket i pris mellan olika dimensioner av samma märke och modell. Det har med produktionsvolym att göra, dvs efterfrågan. Det visar sig vara svårt att hitta däck av bra kvalitet (Continental, Good Year, Michelin, Pirelli, m.fl.) med vit rand. Jag gav upp till slut, trots experthjälp gick det i princip inte att få tag på. Ett tag sneglade jag på Vredestein Sprint Classic i mellansegmentet, men valet föll till sist på Michelin Primacy 4 med en aningen lägre profil än tidigare, just med tanke på hur det såg ut framtill mellan däck och skärmkant.
I kombination med IPD krängningshämmare fram och bak, polyuretanbussningar från SuperPro och stötdämpare från Bilstein är jag ute efter bra väghållning. Jag vill inte behöva vobbla in bilen i rätt körfält igen efter en omkörning. Bra grepp och bra däck är jätteviktigt för mig. 205/65R15 fick det bli. Mindre bredd än 205 känns som något man använder på skottkärror. Avståndet mellan framhjul och skärmkant ökade men den perfekta passningen bak försvann. Men nu kör jag å andra sidan runt välskodd.


Både snobbringar och navkapslar ger fula märken i fälgarna och tillsvidare åker jag utan dessa.

Har du bytt däck, fälgar eller hjul på din bil bör du göra en hjulinställning. Det hjälper din lokala verkstad dig med och de justerar framhjulen och framvagnen korrekt enligt bilden här bredvid. Det kan göra stor skillnad för din körupplevelse och för slitaget på dina däck. Jag vänder mig till Däckspecialen i Västberga när det gäller hjulinställning.

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!