fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

Elbakruta i Volvo Amazon

by on May.18, 2020, under Volvo Amazon


Det här blir ett kort inlägg. Jag fick nämligen efter visst letande tag på ett verkstadsmeddelande från Volvo daterat april 1969 som bra och detaljerat beskriver ämnet elbakruta i Volvo Amazon. Du hittar det här. Så egentligen behövs inget inlägg från mig, men jag kan såklart inte låta bli att kommentera ett par saker i alla fall.

Elektriskt uppvärmd bakruta fanns som tillval till Volvo Amazon, både P 130 (tvådörrars utförande) och P 220 (Herrgårdsvagn), från och med årsmodell 1969. Av nämnda verkstadsmeddelande verkar det ha tillkommit en bit in på modellåret. Denna listas i reservdelskatalogen (nedan bild för P 130):

Elbakruta börjar dyka upp som tillval på 140-serien redan 1968 och är till och med standardutrustning på Volvo 145 årsmodell 1969, då med samma relä och strömställare som också används i Volvo Amazon:

Strömbrytaren har ett läge och i reglaget tänds en grön lampa då det dras ut. På 140-serien, på 164 och även på P 1800 används ett annat reglage med två lägen från årsmodell 1969 och bakrutan i dessa bilar har två effektlägen: 40W och 150W. Detta med två lägen verkar vara en kortvarig historia och kring årsmodell 1972 är man åter på ett effektläge (150W). Först senare, mot slutet av 1970-talet, tillkommer det i sammanhanget så viktiga timerreläet, som slår av strömmen till rutan efter c:a 15 minuter. 150W är hela 12,5A i ett 12V-system så det är lätt att förstå varför.

Effekten i elbakrutan till Volvo Amazon är 120W. Rutan har tio stycken trådar.

Delar du behöver är förutom en monterad och tät elbakruta även strömställare (681577-3), relä (681576-5) samt kabel med tillbehör (anpassade flatstiftshylsor, krympslang, m.m.).


Strömställare 681577-3

Relä 681576-5

I och med att elbakruta inte fabriksmonterades på Amazon – det är liksom dragkrok och en del andra tillval något som återförsäljaren ombesörjde – är reglagets placering lämnat lite åt ett godtycke. Volvo anger en placering ovan och mellan reglagen för vindrutetorkare och choke, men du ska veta att det är sjukt trångt just där bakom instrumentpanelen. Dock är det här, till vänster om ratten (på vänsterstyrda bilar) som reglaget återfinns på de modeller som får elbakruta fabriksmonterad (140, 164 och P 1800). Volvo nämner också rakt ovanför fläktreglaget som en lämplig placering. Men där ska ju varningsblinkersen sitta.

Fabriksplacering i Volvo 145 årsmodell 1969

Den ena av Volvo förordade reglageplaceringarna

Årsmodell 1969 har som bekant rattlås och bromsljuslampa som standard och en lämplig placering till höger om ratten (fortfarande på vänsterstyrd bil) mellan tändningslåset på rattstammen och cigarrtändaren uppenbarar sig därmed. Har du ett någorlunda utvecklat ordningssinne ser du att om du väljer den placeringen uppstår en symmetri på instrumentpanelen: till vänster om ratten bildar bromsljuslampa, vindrutetorkarreglage, choke och ljusreglage ett liggande L. Samma liggande men spegelvända L får du till höger om ratten med reglaget för elbakruta, cigarrtändare, fläktreglage och varningsblinkers. Dessutom är det inte så evinnerligt trångt bakom panelen just här. Välj placering av reglaget och borra ett 10mm stort hål precis där det ska sitta. Sätt dit reglaget och skruva fast det ordentligt.


Reglaget av

Reglaget på

Varken att ta ut eller sätta i en bakruta i en Volvo Amazon är enkelt. Be någon som kan det göra det åt dig. Det är mer än värt pengarna att få det riktigt gjort. Och tätt. Att ansluta en elbakruta i en Volvo Amazon är däremot enkelt. Det grejar du själv.

Steg ett i allt arbete med elsystem i bilar är att koppla bort batteriet, så börja med det.

Vi ser i det lilla elschemat ovan att vi behöver hämta ström till strömbrytaren som i sin tur ska trigga reläet att strömsätta rutan. Givet hur mycket ström den drar vill vi inte att rutan ska gå att använda på annat än tändningen, så vi väljer att ta ström från säkring 2 i säkringsdosan i motorrummet (det är alltså den andra säkringen uppifrån). Den är nämligen kopplad via tändningen, vilken brukar kallas 15 i dessa sammanhang. Sätt en dubbelflatstiftshylsa på en 1,5mm2 kabel och anslut den till rätt sida av säkringsdosan på säkring 2. Rätt sida är den avsäkrade sidan och det är till höger, inåt motorrummet till. Dra in den andra änden av kabeln i kupén. Det finns ett hål redan precis intill säkringsdosan. Anslut sedan den ändan till strömställaren för elbakrutan. Det spelar ingen roll vilket av stiften på strömställarens baksida du väljer.

Fäst sedan reläet på lämplig plats under instrumentpanelen. Det måste inte vara just 681576 (vilket är ganska svårt att få tag på) utan kan vara vilket slutande bensinmacksrelä som helst, bara det tål 30A eller mer. Det kommer ändå inte synas under instrumentpanelen. Dra en 1,5mm2 kabel från det andra stiftet på strömställaren till anslutning 86 på reläet. Jorda reläets anslutning 85, om sådant finns (681576 jordar mot karossen när du skruvar fast det), också med 1,5mm2 kabel.

Nu är det dags för lite grövre kablar. Verkstadsmeddelandet nämner 2,5mm2 men det imponerar inte på mig. Jag valde 6mm2 i min bil, men hade eventuellt låtit mig övertalas till 4mm2. Du behöver c:a 5m. Vi tar ström till elbakrutan från säkring 4 i säkringsdosan. Det är säkringen längst ned. Dock kommer nuvarande säkring på 8A inte räcka så vi behöver byta den till en större, som tål mer ström. Volvo menar att 16A räcker och det är sant (rutan drar som sagt 120W vilket ju är 10A vid 12V) men nu är det ju så att säkring 4 matar fler saker än elbakrutan så överväg ett byte till nästa storlek upp istället. Det är 25A. Då kan du blinka med helljuset samtidigt som elbakrutan är igång. Anslut en grov kabel (jag och Clint Eastwood valde båda 6mm2, men välj själv) på rätt sida (den avsäkrade sidan) av säkring 4 och dra in kabeln i kupén och anslut den andra änden till reläets anslutning 30/51. Det är ström in till reläet.

Snart klart. Dra en lika grov kabel (samma dimension) från reläets anslutning 87 (ström ut på reläet) till elbakrutans vänstra sida, dvs förarsidan. Dra kabeln snyggt och osynligt ned bakom pappen på kickpanelen och vidare bakom gummimattan mot baksätet. Dra den under sidopanelen (du behöver kanske dra lite inifrån bagageutrymmet) och upp till hatthyllan. Peta försiktigt in kabeln under rutans gummilist och anslut den sedan till stiftet på rutan. Jag valde svart kabel för då syns den inte så mycket. Undvik att skarva kabeln. Skarva aldrig kablar. Köp längre kabel istället.

Nästan där nu. Dra en lika grov kabel på samma sätt från stiftet på andra sidan av elbakrutan under gummilisten och ned genom hatthyllan in i bagageutrymmet. Fiska upp kabeln inifrån bagageutrymmet och borra ett hål i plåten och fäst kabeln med en ringkabelsko. Använd taggbricka för bästa jordning (detta är alltså jordkabeln). Här är en bild på hur det ser ut.


Stift på elbakrutans insida

Jordkabeln fästs i bagageutrymmet

Så. Klart. Återanslut batteriet, slå på tändningen och testa. Dels ska lampan i reglaget lysa och dels ska du med en voltmeter kunna mäta 12V mellan stiften på elbakrutan. Funkar båda dessa så är du klar. Annars får du felsöka. Rita in ändringarna ovan i bilens elschema. Eller ännu hellre: i en kopia av bilens elschema.

Det står i verkstadsmeddelandet men kan vara värt att påpeka igen: använd dels inte den bruna tillbehörskabeln som Volvo dragit mellan instrumentpanel och bagageutrymme. Den är för klen. Använd grov kabel. Och tänk på att trådarna som utgör värmeslingan i elbakrutan går på glasets insida. Undvik därför att vifta med metallsaker i baksätet så att trådarna inte skadas. Det kan bli ganska dyrt viftande.

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!


:,

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives