Nackstöd bak i Volvo Amazon

By | December 29, 2020

Volvo Amazon har från årsmodell 1965 framstolar förberedda för nackstöd. I princip drar man av klädseln på ryggdelen av respektive framsäte och fäster styrhylsor i befintliga hål och rör på ryggdelens insida, trär tillbaka klädseln och tar upp hål på ryggdelens ovansida (där styrhylsorna nu petar fram) varpå man lätt skjuter ned nackstöden i styrhylsorna och drar åt dem på önskad höjd. Det fanns två varianter av nackstöd att välja mellan, dels den limpformade och dels den lite mer lyxiga komfortvarianten (som dock endast fanns att få med svart klädsel). Vill du veta mer om detta kan du läsa denna artikel i ämnet som jag skrev för några år sedan. Men i baksätet fick Amazonen aldrig några nackstöd. Det började dyka upp först senare, med vissa varianter av Volvo 140 och 164. Bild nedan ur en broschyr för Volvo 164 i Top Executive-utförande till USA:

 

 

Dessa nackstöd kan vara svåra att få tag på. En annan variant som en del Amazonägare föredrar är de smalare nackstöden för framstolarna som kom på Volvo 140 med årsmodell 1972. Det kan se ut så här i en Amazon:

 

 

Men de första är snyggare, eller hur? I jakten på en uppsättning är det viktigt att fästena är med. Fästena består av styrhylsor, fästskenor, byglar och diverse detaljer för att reglera höjden på nackstöden. En samlad bild på alla delar exklusive skruvar:

 

 

Jag fick klä om mina nackstöd själv så att de matchade inredningen i övrigt i bilen. De nackstöd jag fick tag på hade en annan, blå inredning. Men det är ganska lätt ordnat. Min hovleverantör, VP Autoparts i Fristad, brukar inte vara omöjliga när det gäller mina specialbeställningar av inredningsdetaljer. Så ej heller denna gång. Specialbeställningar görs dock i mån av tid och helst när de ändå jobbar med annan produktion i samma färg och material så väntetiden kan bli lång, men att klä om nackstöden sedan går snabbt och enkelt även om man som jag är begåvad med noll tålamod.

 

 

 

 

Nu återstår att få styrhylsorna på plats i baksätets ryggdel. Det är tyvärr ett pilljobb i den högre skolan, och utrymmet för misstag är inte särskilt stora. Monteringsanvisningarna för Volvo 164 ger en fingervisning kring hur det är tänkt, men anpassningar krävs för att det ska fungera med Amazonens ryggdel (som ju är annorlunda). Lyft ur baksätets ryggdel ur bilen för att komma åt att arbeta med det på ett rimligt sätt.

 

 

I princip ska hylsorna sitta så här i ryggstödet, fast under plyfan:

 

 

Men under plyfan går det en hel del spiralfjädrar som ju är en del av ryggdelens komfort. Så förutom att fräsa ut spår för fästskenorna och sedan vända dessa nedåt och inåt i ryggdelen måste man även noga mäta ut och ta upp spår i fästskenorna så att spiralfjädrarna går fria. Därefter får man noga mäta ut var byglarna för styrskenorna hamnar och sedan fräsa ut spår även för dessa. Med fästskenor och byglar på plats är det dags att ta upp hål i klädseln och fästa styrhylsorna.

 

 

 

 

 

 

Genom att vrida på nackstödens metallben kan man fixera själva nackstöden i rätt position. Med baksätets ryggdel på plats i bilen är det bara att skjuta ned nackstöden i styrhylsorna och låsa dem i rätt höjd. Och visst ser det riktigt Top Executive ut?

 

 

 

Ett stort och varmt tack till Staffan Kraft som hjälpte mig med att montera fästena i ryggstödet, och som också tagit flera av bilderna ovan. Det jobbet krävde sin man men det blev bra!

 

Update: Volvo listar ett nackstödsöverdrag för dessa bakre nackstöd under detaljnummer 696434. Dessa nytillverkas av VP Autoparts i Fristad i färgen svart, men skulle man specialbeställa dem i en annan färg skulle de kunna se ut så här:

 

 

 

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!