fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

“Kräftor kräva dessa drycker”

by on Sep.13, 2010, under Family

Klicka för större bild

Albert Engströms 1920-talskampanj mot ett totalt spritförbud motsvarande USA:s prohibition må kännas avlägset i själva sakfrågan, men intresset för kräftor lever kvar. Med eget fiskevatten utnyttjar vi möjligheten att fånga tillräckligt med kräftor varje år för att Familjen Lofters Årliga Kräftskiva ska gå runt, men då tillgången varierar från år till år tvingas vi ibland att komplettera med kinesiska fulkräftor. Pinsamt. Vi lägger i regel ut 20 burar betade med strömmingfiléer lagom till kvällen och hämtar dem tidigt följande morgon. Återstår då själva koket.

Det är viktigt att kräftorna är rena innan de kokas i kräftlagen och det finns lite olika sätt att lösa det på: en del kokar dem först någon minut i rent vatten innan de läggs i den kokande lagen (s.k. “dödkok”), en del sköljer bara av dem i kallt vatten, en del lägger dem i sump några timmar, osv. Välj själv! Vårt recept på kräftlag ser ut så här:

  • 2 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 tsk strösocker
  • Dillkronor

Det ska vara gott om dillkronor och lagen ska koka ordentligt, riktigt intensivt. Lägg i de rena kräftorna och vänta tills det är bra kok i baljan igen. Låt dem därefter koka i 8-10 minuter. Lägg upp dem på ett fat med dillkronsbädd och låt dem sedan stå och bli källarsvala tillsammans med snaps och pilsner inför kvällens festligheter.

:,

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives