fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

Bättre ljus i Volvo Amazon

by on Dec.28, 2015, under Volvo Amazon


Framljusen på din veteranbil kan med åren ha tappat lite av sin forna glans. Vanliga orsaker till det är spänningsfall mellan batteri och lampor samt igensatta glas. Det finns dock en rad relativt enkla och billiga sätt att återställa ljuset till vad det var den där dagen då bilen lämnade bandet i Torslanda, eller till och med uppgradera det till modern standard.

Fabriksmonterat framljus på Volvo Amazon 1969 är två glödlampor på 45/40W, det vill säga 45W på vardera två helljus (totalt 90W) och 40W på vardera två halvljus (totalt 80W). Både hel- och halvljus är kopplade direkt mot batteriet via ljusreglaget på instrumentpanelen. De är inte avsäkrade med någon säkring och ledningarna från batteri till lampor är lite drygt fem meter långa och passerar flera kontakter och skarvar på vägen. Troligen har du spänningsfall mellan batteri och lampor. Att mäta är att veta, så ställ bilen på tomgång utomhus med halvljusen på och mät först vad spänningen är över batteriets poler (laddar generatorn som den ska bör du kunna läsa av kring 14,4V) och sedan vad spänningen är framme vid lampan (mät på lampans stift mellan grå och svart kabel). Skillnaden mellan mätvärderna är ditt spänningsfall. Det har påståtts att ett spänningsfall på blott 15% (alltså om du mäter 12,2V vid lampan) kan reducera ljuset med 50%, så att göra något åt detta är ingen dum idé.

Vill du behålla original insatser går det utmärkt att rengöra dessa. Med åren har lampglasen troligen gulnat eller grånat lite och insatserna har förmodligen samlat på sig lite damm, men både glas och insatser går att rengöra på ett bra sätt. Hasse63 tipsar om att Yes diskmedel och varmt vatten gör susen. Ta ur insatserna ur bilen och ta ur lamporna ur insatserna. Fyll halva insatsen med hett vatten och droppa i lite diskmedel. Håll för hålet och skaka runt ordentligt. Låt det stå en stund och skölj sedan ur insatsen. Upprepa med nytt vatten och nytt diskmedel ett par gånger. Slunga till sist ut allt vatten och låt insatserna stå och torka ett par dagar så att allt vatten är borta (har du bråttom: tänk värmepistol). Absolut inga fingrar på insatsernas insida! Det ger fettfläckar och kommer påverka ljusbilden negativt.

För att se över spänningsfallet så börja med att titta på elbalansen i bilen. Möjligen har diverse strömslukande utrustning (typiskt extraljus, radio, m.m.) tillkommit med åren och de relativt klena generatorerna (likström kring 30A och växelström kring 35A) i Volvo Amazon förväntas inte sällan leverera på gränsen av vad de förmår eller ännu mer. Om du är osäker kan det vara bra att räkna igenom vad ditt behov av ström är och säkerställa att generatorn kan leverera det. Utgå från att generatorn i bilen täcker bilens behov i fabriksutförandet och lägg sedan på vad i efterhand tillsatt utrustning drar. Kan du ha radion igång på kvällarna eller måste du stänga av den för att ha tillräckligt med ström till lamporna? Behöver du byta generator? Denna tråd kan kanske vara till hjälp i så fall.

Ett konstaterat spänningsfall går att åtgärda med bra resultat genom att dra nya och bättre dimensionerade kablar direkt från batteriet till framljusen. Använd 6mm2 och tre kablar per lampa (en för halvljus, en för helljus och en för jord). Räkna med fem meter per kabel för den vänstra lampan (totalt 15m) och något mindre för den högra (om din bil är vänsterstyrd). Använd en riktig kabelskotång och krympslang i ändarna. De nya kablarna får plats i befintliga genomföringar i skärmar och lyktpottor, men om dessa är torra och spruckna är detta ett bra tillfälle att byta även dessa (detaljnummer 88273, totalt fyra stycken). Samma sak med befintligt kablage till insatserna. Behåll dessa, utbytta eller inte, då de kommer att styra de slutande relän vi ska använda till att slå av och på hel- och halvljusen med. Notera att anslutningarna vid själva lamporna kräver flatstifthylsor med tungbredd 8mm mot normala 6,3mm. Dessa finns hos bl.a. Conrad.

Börja med att dra fram det nya, grövre kablaget från batteriet till lamppottorna på framskärmarna. Dra två förslagsvis svarta 6mm2 kablar från batteriets minuspol direkt till vardera framljus. Dra fyra förslagsvis röda 6mm2 kablar från batteriets pluspol via en säkringsdosa till vardera framljus. Om dessa kablar har samma färg så märk noga upp vilken som är vilken. Följ befintliga kabelstammar i bilen och fäst upp de nya kablarna med buntband eller dylikt. Bra val av säkringsdosa är Volvo 1235419 (finns hos bl.a. CVI till 240-serien, då den är liten och behändig samt har en  säkring per lampa.

Vid respektive lampa har vi nu två röda avsäkrade 6mm2 kablar, två svarta 6mm2 kablar, en svart 1mm2 kabel, en grå 1mm2 kabel och en röd 1mm2 kabel. Ta fram två svarta kubformade slutande relän per lampa, totalt fyra stycken. Reläna är med fördel de små svarta kubformade modernare typen av slutande relän som finns att få tag på överallt. De bör klara 30-40A styck. Kapa bort fästöglorna på reläna om sådana finns. Märk två av reläna “Halvlljus” och de andra två “Helljus”.

Fortsätt med anslutningarna av reläna på det ena framljuset. Börja med att jorda dem genom att ansluta den tunna svarta kabeln till det ena reläets anslutning 85. Dra sedan en ny tunn kabel från denna anslutning till samma anslutning (85) på det andra reläet. Anslut därefter den tunna grå 1mm2 kabeln till anslutning 86 på det reläet som är märkt “Halvljus” och den tunna röda 1mm2 kabeln till anslutning 86 på det reläet som är märkt “Helljus”. Då är vi klara med den inkommande delen på reläna. Anslut nu den ena tjockare röda 6mm2 kabeln till det ena reläets anslutning 30/51 och den andra tjockare röda 6mm2 kabeln till det andra reläets anslutning 30/51. Det är bra att hålla reda på vilken av de tjocka röda som är vilken, det var därför du skulle märka upp dem tidigare när du drog fram kablarna från batteriet via säkringsdosan. Vänta med den tjocka svarta 6mm2 kabeln. Upprepa samma sak på det andra framljuset.

Nästa steg är anslutningen till lampsockeln, dvs den svarta lilla plastklumpen som vi fäster själva lampan i senare. Den har tre anslutningar och som sagt är dessa 8mm breda mot normala 6,3mm. Dra en kort (c:a 15cm) röd 6mm2 kabel mellan anslutning 87 på reläet märkt “Halvlljus” (dubbelkolla gärna att detta är reläet med den tunna grå kabeln) och anslutningen som är i mitten på lampsockeln. Dra sedan en lika kort röd 6mm2 kabel mellan anslutning 87 det andra reläet (märkt “Helljus”) och anslutningen som är till vänster om mittanslutningen på lampsockeln sett framifrån. Anslut den svarta 6mm2 kabeln till anslutningen som är till höger om mittanslutningen på lampsockeln sett framifrån. Upprepa samma sak på det andra framljuset.

Peta in båda reläna samt kablarna i lamppottan (de får plats om de inte fästs i varandra). Anslut den svarta kabelskon till lampan i insatsen och skruva ihop framljuset. Absolut inga fingrar på själva lampans glas! Det ger fettfläckar och kommer påverka ljusbilden negativt.

Inklusive säkringsdosa är vi nu uppe i en investeringskostnad på knappt 500kr. För detta har du fått en markant bättre ljusbild både på halvljus och helljus. Med detta sagt så kom i början/mitten av 1970-talet modernare belysning i form av halogenlampor med en infattning som kallas H4. De ger dels en annan (bättre) typ av ljus i och med att källan är en halogenlampa istället för glödlampa och är dels starkare. Normalt är lampans effekttal 60/55W. Skillnaden i ljusbild är betydande. Eftersom halogen H4 länge varit någon form av standard för framljus hos de flesta biltillverkare är utbudet av lampor väldigt mycket större med flera olika alternativ att välja mellan.

Det finns också moderna H4-lampor som passar i de äldre (original) insatserna, bl.a. från Biltema. Dessa är normalt på 60/55W och har sockel P45t. De är dock i regel inte E-märkta (se kommentar längre ned). Biltema har kanske inte världens bästa rykte när det gäller hållbarhet och ljusbild jämfört med exempelvis Osram, Philips eller Hella men i vart fall Osram gör H4 lampor för 12V med P45t-sockel. Sockeln för denna typ av lampa heter som sagt P45t och ser ut så här:

Det finns även nya insatser att köpa som passar Volvo Amazon som tar de nyare H4-lamporna. En variant av dessa insatser är Volvo Original (detaljnummer 1212963). Dessa är märkta “VOLVO” och är dessutom E-märkta (ett krav som dock endast gäller bilar av årsmodell 1984 eller senare, så inte superrelevant här). Tyvärr är de plana i glaset och har därmed inte den där bulliga formen som är ett utav många karaktärsdrag på Volvo Amazon. Det finns även flera andra varianter av dessa H4-insatser som inte är Volvo original (bl.a. Lucas, Ciebe, m.fl.). Dessa är ibland E-märkta, ibland inte men är oftast bulliga i glaset. De är dock (såklart) inte märkta “VOLVO”. Kontakterna på de befintliga strålkastarkablagen vid lampinfästningen passar även H4 rakt av, men sockeln är tyvärr en annan. Den heter P43t och ser ut så här:

Oavsett vilket alternativ man väljer är det en förutsättning att ha rätt dimension på kablage till framljusen med ett minimum av skarvar längs vägen. Detta för att minimera spänningsfallet fram till ljusen. Pluskablarna avsäkras så nära anslutningspunkten som möjligt (batteri, generator eller startmotor) med säkringar som klarar startströmmen för en eller möjligen två lampor (halv respektive helljus). Detta diskuteras i denna tråd på Svenska Volvo Amazonklubbens forum, men har även publicerats i Classic Motor nr 10, 2015. Det är inte lämpligt att använda en och samma säkring för både hel- och halvljus eftersom i princip allt ljus framåt försvinner om den säkringen skulle lösa ut. Det kan vara mycket farligt. Säkra därför helst varje lampa för sig (fyra säkringar totalt) eller åtminstone parvis (helljus för sig, halvljus för sig).

Så det finns gott om bra alternativ till bättre ljus i en Volvo Amazon!

  • Minimera spänningsfall (nya kablar!), rengör originalinsatserna och byt till nya glödlampor (45/40W P45t)
  • Byt till nya H4-lampor med äldre infattning (P45t) som passar originalinsatserna.
  • Byt till nya H4-lampor med nyare infattning (P43t) och med nya insatser.

Vad gäller val av säkring räcker egentligen 8A per lampa (totalt fyra säkringar) eftersom 8A vid 12V motsvarar 96W. 16A är bättre eftersom en sådan säkring klarar det dubbla. Jag väljer lätt 25A säkringar givet hur viktig funktionen är med ljus framåt. Går säkringen ska det vara av en riktigt bra anledning.

Vad gäller själva insatserna så finns det givetvis inget höger eller vänster på en strålkastare. De ger båda ett asymmetriskt ljus för att inte blända mötande trafik. Ljuset slår lägre till vänster än det gör åt höger så att det inte bländar åt vänster, men fortfarande så att man ser fotgängare lättare med halvljuset. Att två lampor sitter med en dryg meters mellanrum påverkar inte hur ljuset bländar mötande trafik. Jämför en bil som du möter med helljus – du blir bländad av båda lamporna.

Ställd fem meter framför en garageport såg ljusbilden ut så här på min Amazon efter drygt 46 år:


Halvljus

Helljus

Extraljus

Ställd fem meter framför samma garageport såg ljusbilden ut så här på min Amazon med ny kabeldragning, relän, H4-insatser och Osram Nightbreaker lampor:


Halvljus

Helljus

Extraljus

Två 40A slutande relän i varje lamppotta (de får plats), tre 6mm2 kablar till varje lamppotta där två är avsäkrade från batteriet med 25A vardera och en är jord från batteriets minuspol. Befintliga kablar (en grå, en röd, en svart – alla 1,5mm2) styr reläerna på 86 samt jordar dessa på 85. Grå kabel till halvljusreläet och röd till helljusreläet. Detta ger sammantaget ett försumbart spänningsfall (mindre än 0,1V).

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!


:, , ,

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives