Att byta ut samtliga lampor i Volvo Amazon till LED-lampor är med två undantag enkelt och rakt på sak. Det är bara att vrida ur den gamla glödlampan och vrida dit den nya LED-lampan och sedan är det klart. Invändigt inne i bilen kan det vara lite pilligt att komma åt alla lampor bakom/under instrumentpanelen, men så svårt är det inte. Det svåra är att hitta bra LED-lampor att byta till.
Med samtliga lampor avses alla lampor utom strålkastarna (hel- och halvlljus). Det kommer säkert, men än så länge verkar det inte finnas några rimliga alternativ till dessa. Under tiden kan kanske konvertering till halogen och H4-insatser vara av intresse? Läs här i så fall.
Angående de två undantagen visar det sig att blinkerslamporna och dess indikeringslampa på instrumentpanelen kommer kräva att du läser på lite, vilket du till exempel kan göra i denna artikel. Även AMP-lampan kräver lite speciell tillsyn och det mesta om det kan du läsa i den här artikeln. Men låt dig inte avskräckas! Så svårt är det inte.
Jag har valt att köpa samtliga LED-lampor hos superbrightleds.com därför att de, utöver att de levererar lampor som håller vad namnet antyder, har ett stort utbud av beprövade lampor för fordon, bra tekniska specar med alla relevanta mått tydligt angivna, samt att de skeppar till Sverige. För de lampor som ska sitta i trånga utrymmen, t.ex. dem i instrumentpanelen, är det till exempel relevant att veta innan om lampan du ska byta till är större än originallampan (oversized). De har även andra relevanta produkter, som elektroniska blinkdon.
Väl medveten om att det hela tiden kommer nya och bättre lampor följer här en förteckning över vilka lampor hos superbrightleds.com jag valde:
Ett annat tips är att välja färg på LED-lamporna efter linsen framför lampan så att de får samma färg. Har du gula blinkersglas? Välj gul LED-lampa till dessa. Och så vidare. Ingen regel utan undantag dock för som du vet måste blinkerslampan fram blinka gult även om du har vita glas.
En del har fortfarande fungerande rheostater till instrumentpanelsbelysningen och hör du till dem kan det vara intressant med dimbara lampor till denna belysning. Likt blinkdonen förväntar sig rheostaten dock en viss lägsta belastning innan den dimmar några lampor och det är inte säkert att du kommer upp i den belastningen med dina nya LED-lampor. Är detta viktigt kan du överväga antingen fler lampor (t.ex. fler instrument), starkare LED-lampor eller parallellkoppling av motstånd som diskuteras i artiklarna ovan. Jag har inte räknat på det då jag ersatt rheostaten med en vippströmbrytare för all instrumentbelysning (har den oftast frånslagen dagtid), men det är inte våldsamt svårt att räkna på om du vill göra det – följ bara exemplen ovan.
Bilder på resultatet nedan:
Parkeringsljus fram |
Parkeringsljus bak |
Blinkers fram |
Blinkers bak |
Backljus |
Bromsljus |
Varför byta till LED? En LED-lampa drar i storleksordningen tio gånger mindre ström än vad motsvarande glödlampa gör, men framförallt syns de mycket bättre. Strömbesparingen i en standardvagn som körs med laglig belysning dagtid ligger på strax under 3 A: