fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

AC i Volvo Amazon

by on Sep.27, 2023, under Volvo Amazon

Korsdrag. Det är så man hjälpligt och högst modest får ner temperaturen i en Amazon en varm sommardag. Det vill säga alla rutor på vid gavel och kupéfläkten på MAX. Vid högre hastigheter, 90km/h eller mer, så kommer nackspärren som ett brev på posten. Även vid mildare utetemperaturer blir det varmt och kvalmigt inne i bilen och det är långt före 90km/h som man inte längre kan föra en konversation i kupén eller höra musiken från radion.

Hur det var i andra länder med betydligt varmare klimat än i Sverige och där Amazonen såldes går knappt att föreställa sig. Följaktligen är det inte så förvånande att flera Volvo-återförsäljare runt om i världen erbjöd eftermontering av luftkonditionering, eller AC, i såväl PV, Amazon, P1800, 140 och 164 och då inte enbart återförsäljare i Nordamerika utan även i Japan, Malaysia, Australien, m.fl. marknader. Det var kort sagt efterfrågat och i vart fall vid mitten av 1960-talet (möjligen tidigare) fanns modellanpassade kit för luftkonditionering avsedda för Volvos personbilar. Det kanske vanligaste av dessa var det Texasbaserade företaget FrigiKings modell 500.

FrigiKing 500 kom senare att säljas som Volvo F-500 och dessa hade ett emblem i mitten på förångaren på vilket det stod “VOLVO Air Conditioned”, på tidigare modeller står det “FrigiKing” på samma ställe (i försäljningsbroschyrer för Volvo 140 årsmodell 1968 i USA listar Volvo luftkonditionering under “optional equipment”). Utöver en del tekniska skillnader jämfört med en modern AC-anläggning, som en jämförelsevis ineffektiv kompressor (i termer av att den stjäl många hästkrafter från motorn) av fabrikatet York, en iögonfallande stor kondensor framför kylaren, separat torkfilter och en direkt otymplig förångare inne i kupén (se bild ovan) användes det nu sedan länge förbjudna kylmedlet R-12 (freon). I installationen ingår också att man måste bocka växelspaken för att det ska gå att använda backen, 1:ans och 3:ans växel – växlar som många Amazonförare ändå använder – samt att man ska kapa ned knäskyddet (om sådant finns) på båda sidor om förångaren och också korta av handskfackshyllan. Ingrepp som kanske inte alla Amazonägare är beredda att göra idag.

Vill du läsa mer om just FrigiKing i Amazon så finns en hel del material inklusive försäljningsbroschyrer och installationsanvisningar på denna sida. Volvos verkstadshandbok kring AC, som beskriver principerna bakom luftkonditionering i ett fordon, kan också vara intressant. Det finns även moderna enheter med ett tidstypiskt utseende, exempelvis enheten Mark IV från Vintage Air som passar bra i en Amazon ihop med exempelvis en Sanden 508-kompressor (för vilken det i sin tur nytillverkas fästen för Volvos B18- och B20-motorer).

Flera har gjort denna förbättring med luftkonditionering i sina Amazoner innan mig och det finns detaljerade beskrivningar av tillvägagångssätt och vilka delar man behöver att hitta på nätet. Har du tillgång till äldre utgåvor av Amazonklubbens medlemstidning så skrev Jan Holmqvist en utmärkt artikel i tre delar om just detta 2007. Men valet måste inte bli en tidstypisk enhet som FrigiKing. Det finns mindre och framförallt modernare alternativ. Man slipper då otympligheten och ineffektiviteten men går samtidigt miste om det tidstypiska. Står man ut med utrymmet förångaren tar, ser inga problem med att bocka växelspaken och kan leva med kapat knäskydd så går det naturligtvis bra att kombinera en modern, effektiv kompressor och en modern, mindre kondensor med inbyggt torkfilter med en äldre förångare från FrigiKing. För mig var det inget alternativ. För mig gick – i det här fallet – funktion före originalskicksbevarandemani. Jag vill kunna köra längre sträckor mer bekvämt men jag vill inte bocka växelspaken, kapa knäskyddet eller såga av handskfackshyllan.

Efter att i många år ha sneglat på AirCond Center nere vid Tanto ringde jag till slut och hörde mig för lite. Jodå, de hade monterat AC i en och annan Amazon, flera P1800 och någon Duett. Vi hittade en tid i september när högsäsongen lagt sig lite och mer tid fanns för veteranbilar. Mats Persson tog entusiastiskt emot och började genast prova ut lämplig förångare. En dryg vecka ville han ha på sig. För min del är det sällan panik, bara jobbet blir bra, och dessutom vet jag att det alltid tar längre tid med min bil än vad proffsen tror (helt oavsett hur proffsiga de är) därför att jag har så mycket grejer i bilen. Jag kände att bilen var i synnerligen goda händer men mycket riktigt tog jobbet längre tid.

Rent tekniskt är det en av de minsta enheterna på marknaden, från italienska Kalori, som tillsammans med en mindre Sanden-kompressor ger bra med kyla i en Amazon. Tack vare att torkfiltret sitter på kondensorn tar installationen minimalt med plats i motorrummet. Det var säkert ingen lek att få det på plats då kylaren behöver flyttas aningen bakåt och det dessutom sitter en elfläkt framför, men väl där är det nästan bara kompressorn och slangarna som syns. Att en remskiva med dubbla spår och ett topplock av senare typ (1974) med fler fästpunkter redan fanns på plats från förra höstens motorrenovering underlättade såklart.

NOS Volvo remskiva med dubbla spår, detaljnummer 460264-5.

Inne i kupén blev det också litet och diskret. Mats hade föredragit att sätta förångaren under instrumentpanelen och mitt framför växelspaken, men där var det tyvärr upptaget och jag gillar mina extramätare (“Att mäta är att veta” som KTH drillar sina studenter i sitter hårt inpräntat) så den fick en placering lite mer till höger där den tar upp ungefär halva handskfacket:

Reglagen nås lätt av föraren då de sitter på ungefär samma avstånd som radion. Det övre är fläkten som har tre lägen förutom av. Det undre är termostaten som styr hur kallt det blir. Utblåsen går att vrida som man vill och de finns liksom reglagen i flera utföranden (kromat t.ex.).

Kylarpaketet med elfläkt, kondensor och kylare är tillbakaflyttat ett par centimeter för att få plats. Det är trångt men det går. Kompressorn är ansluten till det relä som styr den elektriska kylfläkten framför kondensorn så att om den går för varm startar den fläkten. En magnetventil sitter monterad bakom den bakre förgasaren (mellan förgasaren och torpedväggen) och reglerar tomgångsvarvtalet genom att skjuta på en extra stång monterad på gasreglaget då AC-kompressorn är inkopplad (vilken den är även på tomgång). Magnetventilen skjuter helt enkelt ut en stång som genom extrastången hindrar gasreglaget att nå botten vilket säkerställer att motorn orkar med kompressorn på tomgång. Genom att magnetventilen är parallellkopplad med kompressorkopplingens strömkrets öppnar den samtidigt som kompressorn startar. Det funkar men man anade viss oro hos Mats kring funktionen då gasreglaget är trögt på bilar med dubbla förgasare vilket i sin tur kräver en ganska kraftig magnetventil.

På bilden till vänster ser man hur kylaren är tillbakaflyttad och mellan blocket och behållaren för spolarvätska sitter kompressorn, en Sanden SD7H10. Bilden till höger visar magnetventilen.

Det elektriska är inte väldigt komplicerat. Naturligtvis ska hela installationen vara avsäkrad och just den här modellen, Kalori Compact EVO2 FAI, har en effekt på 100 W så en 16 A säkring är fullt tillräcklig. Kyleffekten ligger på 2,5 kW. Kilremmen till kompressorn mäter 10×935 mm och det är såklart en bra idé att ha med sig en extra i bilen.

Motorrummet ser ut så här efteråt:

Slangarna mellan kompressor och förångare går under och bakom bromsservot och in genom torpedväggen på höger sida om tändspolen.

Svårigheter med AC-installation i en Amazon? Utöver att det är trångt också att få tag på fästen till kompressorn – det krävs nästan att de nytillverkas – samt remskiva med dubbla spår (och såklart med märkning för gradtalen). Volvos remskivor till 140 och 164 (se bild ovan) är svåra att få tag på.

Hur ser man på en Amazon att den har AC? Det gör man inte. Om man inte öppnar motorhuven och/eller förser den med en dekal (sattes på vänster sidobakruta):

Bilden ovan går utmärkt att be valfri dekalfirma trycka på transparent film och använda. Varsågod!

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!

:, , , , , ,

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives