fredriklofter.com Twitter Facebook LinkedIn

Handskfacksbelysning i Volvo Amazon

by on Jul.10, 2019, under Volvo Amazon

I Volvo Amazon sitter det en liten lampa ovanför handskfacket. Den styrs med en dragströmbrytare under instrumentpanelen längst ut på passagerarsidan. Dra brytaren nedåt så tänds lampan. Jag har modifierat denna funktion något i min Amazon och då många kommenterar det och undrar hur jag gjort tänkte jag att vi skulle titta lite på det i detta inlägg.


Original handskfacksbelysning. Nästan. Här med aningen starkare lampa (6W).

Vi börjar med att titta på vilka delar som behövs.

Fattningen i handskfacksbelysningen är Ba9s. Original är glödlampan enligt instruktionsboken på 4 W. Osram tillverkar LED-lampor med Ba9s-fattning som ger det rätta skenet (4000 K) men som bara drar 1 W. Vi behöver 4st och de säljs i 2-pack för runt 150kr. Vi kommer även behöva tre stycken tvåpoliga lamphållare med Ba9s-fattning samt lika många reglagehållare för montering under instrumentpaneler. Båda finns i plast och limmas ihop med lite kontaktlim så att de sitter ihop ordentligt, med lampan pekandes nedåt. Vi behöver även en dragströmbrytare, två diodbryggor samt lämplig längd röd och svart kabel (1,5mm2 räcker).


Reglagehållare i plast till höger i bild, bredvid reglaget.

Allt arbete med elsystemet i ett fordon börjar alltid med att koppla bort batteriet, så börja med det.

Börja med att byta ut den ordinarie handskfackslampan mot den nya LED. Ta gärna en före och efter bild så ser du hur påtaglig skillnaden är. Den nya lampan lyser starkare än den gamla, utan att lysa för starkt, men drar bara 25% så mycket ström. Den går heller inte sönder i första taget.

Planen är nu att montera en av de extra lamporna på passagerarsidan men närmare mitten, så att det blir två lampor på den sidan. Lampan kommer att hamna ganska precis under askkoppen. Välj själv om du vill borra fast reglagehållaren i instrumentpanelens undersida eller om du föredrar att klistra upp den med emblemtejp. Båda sätten fungerar bra och även ihop med underdash om du har sådan i bilen. Sedan ansluter vi denna extra lampa först till jord och sedan till rätt sida av brytaren till ordinare handskfackslampa, så att den tänds tillsammans med denna. Nu har du plötsligt två riktigt bra lampor på passagerarsidan som bara drar hälften så mycket ström som den ordinarie lampan gjorde.


Här är passagerarsidan klar. Lyser upp bra!

Nästa steg är att sätta likadana extra lampor även på förarsidan. För detta behöver vi en dragströmbrytare till. Den placeras på samma sätt och på samma ställe som ordinarie brytare på passagerarsidan fast på förarsidan. På nyare Amazoner finns redan hålet upptaget under instrumentpanelen, på äldre kan du behöva borra. Anslutningen av lamporna går till på samma sätt som innan.


Samma funktion tillagd på förarsidan. Individuella brytare.

Med detta på plats lägger vi till funktionen att för både förare och passagerare lätt tända upp alla fyra lamporna tillsammans med instrumentbelysningen med hjälp av en brytare i mittkonsolen. Effekten blir väldigt stämningsfull och det är just detta som många kommenterar och vill veta hur det är gjort. För detta behöver vi (utöver en mittkonsol med en brytare ledig) två diodbryggor och dem hittar man hos ställen som Kjell & Co. (de kostar kring 30kr/st). Som du minns från fysiken på gymnasiet så har dioder den egenheten att de bara släpper igenom ström åt ett håll. Lite som en backventil. Dessa likriktare gör att de sammanlagt tre brytare vi nu använder för att styra belysningen inte stör ut varandra eller ger oönskade, andra effekter. Anslutningen går till enligt nedan.

När reglaget i mittkonsolen används tänds alltså alla fyra lamporna under instrumentpanelen, båda lamporna i instrumenthuset, lampan över fläktreglagen, askkoppsbelysningen, varvräknaren, GT-instrumenten och klockan i mittkonsolen. Original på Amazon är lamporna i instrumenthuset kopplade över en rheostat i ljusreglaget medan lampan över fläktreglaget alltid är på (med tändningen). Enligt elschemat för varvräknare ansluts varvräknarens instrumentbelysning på samma sätt som lampan över fläktreglagen, och på samma sätt brukar man göra med klocka respektive askkoppsbelysning. Ett alternativt sätt, och som jag har gjort i min bil, är att samma brytare (eller rheostat) styr all denna belysning och det är utifrån det jag har ritat elschemat ovan. I schemat är även kartläsningslampa inritad, den på svanhals som satt ovanför passagerardörren i polisbilar. Klicka förresten på bilden för att ladda hem det som PDF.


Reglage i mittkonsolen tänder upp under instrumentpanelen samt instrumentbelysningen.

Innan funktionstest lär du behöva ansluta batteriet igen.

Ansvarsbefrielse. Texten i denna anvisning har förberetts med största noggrannhet men är, trots det, i strikt mening endast att betrakta som en guide att användas i god samverkan med normala säkerhetsföreskrifter gällande vid arbete med elektrisk apparatur och verktyg i en fordonsteknisk miljö. Jag tar inte ansvar för dina handlingar. Arbeta smart! Arbeta säkert!

:

Looking for something?

Google is your friend. All smart people use Google. Use the form below to search the site:

Custom Search

Visit my friends!

A few highly recommended friends...

Archives