Alla vet att världens vackraste bil är Volvo Amazon. Otroligt vackra linjer, snygga färgkombinationer och en design som trots mer än 60 år på nacken är högst relevant än idag. Men hur är den att köra jämfört med en modern bil? Vilken säkerhet har den? Hur pålitlig är den?
En smärre katastrof, visar det sig, stundtals läskiga att köra. De tidiga årsmodellerna har inte ens säkerhetsbälten, bilen är anpassad för en trafikrytm som hör till svunna tider, motorerna kokar gärna i kökörning och det står väl ärligt talat så där till med driftsäkerheten. Även om de vanligaste felen många gånger är lätta att fixa så spenderar de flesta hellre sin tid att köra sin Amazon än ståendes i väggrenen vinkandes på hjälp. Den tekniska utvecklingen under dessa 60+ år har varit enorm, i synnerhet inom fordonsindustrin.
En hel del intressant utveckling skedde under de 14 modellåren som Volvo Amazon tillverkades. Exempel inkluderar övergång från 6V till 12V elsystem, byte av generator från likström till växelström, införande av skivbromsar, bromsservo, delad rattstång, säkerhetsbälten (även bak), m.m. men även lite större anpassningar som bättre och mer robusta växellådor och större och starkare motorer. Många gånger är det möjligt att eftermontera dessa lite mer klassiska förbättringarna i tidigare modeller. Men det finns mer. Resto-mod handlar om den växande mängd modellanpassade produkter som passar rakt av i din Amazon och som ser helt eller väldigt nära original ut men som innehåller helt ny teknik och som många gånger markant förbättrar din bil i termer av säkerhet, pålitlighet och allmän körglädje.
Ett bra exempel är en vanlig bilradio. Det fanns ett bra urval av radioapparater till Amazon då det begav sig, både för 6V och 12V, från tillverkare som Blaupunkt, Bendix, m.fl. Men det känns för de flesta “sådär” med monoljud år 2019 och hur kul är det att radion bara fångar FM-bandet upp till 104 MHz? Hur ansluter jag min iPhone och vad är alla de där skumma knapparna det står MW, LW och KW på till för? Här finns det ett stort utbud från flera olika tillverkare av nya och moderna radioapparater som ser precis ut som tidstypiska bilradioapparater från 60-talet men som, förutom att de väger en bråkdel så mycket och tar mindre än hälften så stor plats bakom instrumentpanelen, innehåller modern teknik – och då pratar vi inte om AUX- eller USB-anslutningar (för det är ju också lite passé, eller hur?) utan om Bluetooth för både handsfree och streaming, bra ljudbild i stereo och möjlighet att ansluta såväl förstärkare som subwoofer. Men det ser helt original ut och det passar därmed väl in i bilen. Två bra tips som båda har moderna radioapparater (och gott om tillbehör till dessa) med klassiskt utseende som passar i Volvo Amazon är Custom Autosound och RetroSound.
På bilens drivlina finns en hel del förbättringar som gör stor skillnad jämfört med original. Kring motorns känsligare delar hittar vi tändfördelaren och här finns det inte bara flertalet tillverkare av elektroniska tändsystem (som kompletterar befintlig tändfördelare) utan även kompletta utbytesfördelare som innehåller mer elektronik och mindre mekanik, vilket sammantaget ger en jämnare gång och en mer pålitlig drift då tändkurvan blir mer exakt. 123Ignition tillverkar nya tändfördelare för bland andra Volvos B18- och B20-motorer med olika fasta och förprogrammerade tändkurvor för deras olika utföranden (A, B, D, o.s.v.) men även med möjlighet att programmera egna tändkurvor för trimmade motorer. De senare modellerna innehåller även immobilizer vilket gör att du kan låsa tändfördelaren (och därmed stöldskydda bilen) med hjälp av en app i din mobiltelefon. 123Ignition ser 100% ut som originalfördelaren och är därmed en osynlig modifiering som bildligt talat ger synlig skillnad, men även enklare men driftsäkra modeller finns från ex.vis. Pertronix.
Är man mån om originalutseende men överväger växelströmsgeneratorns många fördelar över likströmsgeneratorn så kan det vara bra att känna till att utbudet av växelströmsgeneratorer som ser ut som likströmsgeneratorer är ganska gott. Det ser helt original ut i motorrummet men plötsligt har du laddning även på tomgång och kan använda radion och helljusen samtidigt – helt sensationellt! Mest känd är kanske Dynamator med sin klassiska Lucas-Look-A-Like stil men konkurrenter finns, inklusive Dynalite, och det finns även nytillverkade växelströmsgeneratorer i likströmsutförande för Ford och GM som borde passa Volvo hos ex.vis. Start- och Generatorspecialisten.
Fler växlar än fyra är något som de flesta saknar och det känns inte sällan lite fjuttigt när man är uppe i 80-90 km/h, det är dags att växla upp men man inser att det inte finns fler växlar. För att slippa ligga och nöta distans på c:a 120 db med 3,500 RPM på varvräknaren vid 110 km/h är en vanlig och starkt rekommenderad resto-mod ett växellådsbyte till M41 med överväxel. Även byten till andra växellådor, som Volvos M47 (med fem direktväxlar), är vanliga men gillar du långspaken i Amazon så är M41 vad du behöver. Läs här om hur du gör.
Skivbromsar fram börjar dyka upp på Amazon kring 1962, först på specialvagnar (ex.vis. polisutförande) och på Sportutförandet för att bli standard 1965. Innan dess trumbromsar på alla fyra hjulen, och trumbromsar bak hängde med hela tiden (alla årsmodeller). Just bromsarna har alltid varit överdimensionerade på Volvobilar men likväl fanns bromsservo som tillval på Amazon från årsmodell 1962, dock inte standard förrän 1968. Året efter fick Amazon samma triangulärt indelade tvåkrets bromssystem som utvecklats för 140-serien. Bromsservo går att eftermontera och det finns färdiga ombyggnadssatser för skivbromsar bak från Vantage till Amazon att köpa, om du inte kommer över en bakaxel från en P1800 med skivbromsar (P1800 har samma bultmönster som Amazon, medan P1800ES har samma som 140).
Bicepsservo är som bekant original på Volvo Amazon men det går att eftermontera hydraulisk styrservo från senare årsmodeller av Volvo 140 eller 164 om du av någon anledning vill kunna garagevända din bil med pekfingret istället. Det finns även modellanpassad elektrisk styrservo för Volvo Amazon från holländska EZ Powersteering, vilka även nytillverkar mindre och modellanpassade rattar (originalratten blir löjligt överdimensionerad med styrservo och behöver bli mindre, vilket även ger bättre benutrymme). Svensk återförsäljare är Autoservo i småländska Stenslanda utanför Växjö. Läs om hur de installerade styrservo i min Amazon här. Andra varianter finns också med elektrisk servo tagna från olika japanska småbilar, men kräver större kunnande och mer anpassningar.
Att både se och synas är extremt viktigt både i mörker och i dagsljus. Du vill vara helt säker på att din blinkers och dina bromsljus syns klart och tydligt för dina medtrafikanter och du vill kunna se bra när du kör i mörker. Utbudet av extraljus är stort till klassiska bilar men på Volvo Amazon var det bara 123GT som fick det fabriksmonterat. Moderna H4-lampor gör att du både ser och syns bättre på vägen och den eltekniska lösning som Volvo valde för framlyktorna håller inte direkt Nobelprisklass, bl.a. är total ledningslängd från batteri till lyktor på tok för lång och dessutom skarvad på flera ställen vilket ofelbart leder till spänningsfall. Hela kalaset är dessutom osäkrat. Att se över bilens belysning är därför en synnerligen god idé, och varför inte passa på att byta till LED samtidigt? Bättre ljus till mindre strömförbrukning. Läs mer om LED i Amazon här.
Andra bra och självklara säkerhetsanpassningar, helt i linje med den anda i vilken Volvo bygger sina bilar, är rullbälten, nackstöd och varningsblinkers.
Mängden tillbehör till Volvo Amazon är omfattande, inte bara från Volvo själva utan även tredjepartstillverkare. Här finns gott om utrustning som Volvo valde att inte ha som standardutrustning i alla utföranden men som kunderna fick köpa till extra. Som differentialspärr, varvräknare, luftkonditionering, trimsatser, mängder av inredningsdetaljer, m.m.